Löysitkö etsimäsi

Soveltava jalkapallo

Kuva erkka videoonJalkapalloa jokaiselle. Tämän toiminta-ajatuksen mukaan kaikilla tulisi olla mahdollisuus harrastaa jalkapalloa samassa seurassa omista lähtökohdistaan. Tavoitteena on lisätä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden (ns. erityisryhmiin kuuluvien) lasten, nuorten ja aikuisten mahdollisuuksia osallistua urheiluseuratoimintaan jalkapallon parissa. Painopiste on kansallisessa toiminnassa ja sen kehittämisessä yhteistyössä kuntien ja eri toimijoiden kesken.

Palloliitto tukee uusia, soveltavaa jalkapalloa käynnistäviä, seuroja varustepaketilla (pallot, merkkikartiot, liivit, pallokassi, pumppu).

Opas soveltavan jalkapallon käynnistämiseksi seurassa>>

Soveltavan jalkapallon lajit:

1. Erityisryhmien SM –sarja

Jalkapallon erityisryhmille Suomen Palloliitto järjestää tapahtumamuotoista sarjatoimintaa. Sarja pelataan vuosittain kahtena osaturnauksena. Sarja pelataan kolmessa lohkossa, joista A-lohko on virallinen kilpasarja. B- ja C lohkoissa pelaavat matalamman taitotason joukkueet.
Pelit pelataan 7v7 muotoisina. Ensimmäinen osaturnaus pelataan kesäkuussa osana Stadi Cupia Helsingissä ja toinen elokuussa Masto Cupissa Lahdessa. Tämän lisäksi jokaisen turnauksen yhteydessä järjestetään avoin-sarja. Avoin sarja on tarkoitettu nuorille <15v. sekä matalan taitotason joukkueille.

Erityisryhmien SM-sarjan pelitapa ja säännöt.

2. Sähköpyörätuolijalkapallo

Lajin kansainvälinen nimi on Power Soccer ja lajia on pelattu Suomessa 2012 vuodesta alkaen. SPT-jalkapallo on sähköpyörätuolia käyttäville henkilöille suunniteltu urheilulaji. Sitä pelataan koripallokentällä neljän hengen joukkuein. Peliä pelataan koripallokentällä ja säännöt muistuttavat pitkälti futsalia. Peli koostuu kahdesta 20 minuutin erästä. Palloa liikutellaan sähköpyörätuolin avulla joko kuljettamalla tai lakaisemalla pyörätuoliin kiinnitettävän puskurin avulla. Pelissä on vain kaksi jalkapallosäännöistä poikkeavaa sääntöä. Lajista ja seuroista lisää http://www.sfutishelsinki.com/pelisaannot/

Esite sähköpyörätuolijalkapallosta >>


3. Unified –jalkapallo


Unified on pelimuoto, jossa vammaiset urheilijat ja vammattomat partneri-pelaajat kuuluvat samaan joukkueeseen tasaveroisina ja kilpailevat yhdessä. Joukkueen kasaamisessa tavoite on, että sen kaikki jäsenet olisivat pelitaidoiltaan mahdollisimman tasaisia. Kentällä on yhtä aikaa neljä urheilijaa ja kolme partneria. Unified jalkapallossa järjestetään vuosittaisia turnauksia ja lajia edistetään Palloliiton sekä VAU ry:n toimesta jalkapalloseuroissa, joissa järjestetään erityisryhmätoimintaa. Unified toiminnan tavoite on lisätä seuran pelaajien vuorovaikutusta. Unified jalkapallossa urheilijoilla ja partneripelaajilla on mahdollisuus osallistua myös kansainväliseen Special Olympics toimintaan www.vammaisurheilu.fi

4. Sokeiden jalkapallo

Sokeiden jalkapallo on tarkoitettu näkörajoitteisille pelaajille. Sokeiden jalkapallo tai Futsal, jonka nimellä lajia myös pelataan liittyi kansainväliseen IBSA järjestöön 1996. Lajissa on sen jälkeen pelattu niin EM –kuin MM –kisoja. Paraolympia lajina jalkapallo on yksi suurimmista sokeiden liikuntalajeista.
Sokeiden jalkapallossa on kaksi tasoa. B1 on tarkoitettu täysin sokeille ja B2/B3 näkörajoitteisille pelaajille. Suomessa järjestetään vain B1 pelaajille toimintaa, jolloin B2/B3 pelaajat käyttävät silmät peittäviä suojia. Suomessa on järjestetty IBSA:n toteuttamana valmentajakoulutusta ja valtakunnallisesti toiminnasta vastaa Näkövammaisten keskusliitto. Yhteyshenkilö Teemu Ruohonen [email protected]


Lisätietoja:

Lasse Keski-Loppi
lasse.keski-loppi(a)palloliitto.fi

Soveltavaa jalkapalloa järjestävät seurat>>


Jaa: