Löysitkö etsimäsi

Esimerkki 2: Vahvemmat Yhdessä (Lahti)

Kuvituskuva s

Seurojen yhteistyö case Lahti -esitys>>

Lahtelaisessa jalkapallossa puhalletaan nyt yhteen hiileen

FC Lahti, FC Reipas ja FC Kuusysi potkaisivat liikkeelle yhteistuumin viime syksynä ”Vahvemmat yhdessä” -hankkeen. Nimensä mukaisesti perinteiset kasvattajaseurat Reipas ja Kuusysi päättivät FC Lahden kanssa yhdistää voimansa. Tuolloin tehtiin selkeä toimintamalli, joka tähtää lahtelaisen futiksen nousuun.
Tavoitteena on luoda Päijät-Hämeeseen Suomen paras seurayhteisö v. 2016 mennessä, jossa on selkeät toimintamallit niin huipulle pyrkiville futareille kuin omaksi ilokseen potkiville junioreille.
Junioreiden pelaajapolkua on jo selkeytetty konkreettisilla toimenpiteillä. FC Reippaan A- ja B-nuorten SM-sarjassa pelanneet joukkueet vaihtoivat täksi kaudeksi nimensä FC Lahdeksi. Samalla Kuusysin 2. divisioonajoukkueen nimi muuttui FC Lahti Akatemiaksi. Molemmat kasvattajaseurat tuottavat jatkossa yhdessä pelaajia yllämainittuihin joukkueisiin. Tulevaisuudessa pelaajat FC Lahden edustusjoukkueeseen seuloutuvat yhteistyössä kaikkien kolmen seuran kesken.
FC Reippaan A- ja B-juniorit pelaavat kakkosdivisioonassa, samoin Kuusysin B-juniorit. Myös muita joukkuevaihtoehtoja riittää aladivisioonissa, josta jokainen löytää varmasti oman joukkueensa.

Myönteinen startti

Yhteistyön alku on ollut erittäin lupaava. FC Lahden hallituksen puheenjohtaja Mika Halttunen on tyytyväinen, kun kaupungin joukkueet on vihdoin saatu puhumaan samaa kieltä.
- Prosessi voimavarojen yhdistämisestä vei kauan aikaa, kunnes viime syksynä otettiin ratkaiseva askel. Kaikille kirkastui kuva siitä, että seurojen välinen yhteistyö on saatava uudelle tasolle. Homma on lähtenyt aivan erinomaisesti liikkeelle. Seuroissa otettu uusi malli todella hyvin vastaan, Halttunen hehkuttaa.
FC Lahden edustusjoukkue tulee jatkossa näkymään enemmän lasten ja nuorten parissa myös konkreettisella tasolla. Joukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen on muutamien pelaajiensa kanssa mm. kiertänyt kouluilla pelaamassa näytösotteluita oppilaita vastaan. Muitakin toimenpiteitä on tehty sekä tulossa.
- FC Lahden otteluohjelma kotipelien osalta on otettu huomioon kasvattajaseurojen treeniohjelmissa. Seuroissa on myös rakennettu erinäisiä kilpailuja sekä leikkimielistä tavoitteellisuutta, jotta juniorit löytäisivät peleihimme. Jatkossa FC Lahden pelaajat tulevat näkymään myös Reippaan ja Kuusysin juniorijoukkueiden harjoituksissa, Halttunen lupaa.

Esimerkkiä muillekin seuroille

Myös Palloliitossa lahtelainen futishanke on otettu erittäin positiivisin mielin vastaan. Suomen Palloliiton vt. pääsihteeri Timo Huttusen mukaan Lahden mallia oli helppoa lähteä tukemaan.
- Kaikki kolme seuraa olivat aloitteellisia yhteistyön aloittamiselle, mikä oli hyvä lähtökohta. Me olemme mielellämme edesauttaneet ja tukeneet heitä. Itse työ tapahtuu seurojen kesken, mutta etenkin lähtövaiheessa apu myös liiton puolelta on tarpeen.
- Seuroilla on usein luonnollinen tarve sännätä saman tien konkreettisiin toimenpiteisiin. Olemme kuitenkin painottaneet seuroille, että perusta pitää rakentaa ensin, jotta löytyy yhteinen toimintamalli ja yhteiset tavoitteet riittävän kauas, Huttunen painottaa.
Seurojen välinen yhteistyö on osa Suomen Palloliiton toimintastrategiaa, jota pyritään jatkossa viemään myös muilla paikkakunnilla eteenpäin. Kouvolassa seurojen yhdistyminen näki päivän valon pari vuotta sitten. Lahti seuraa nyt perässä ja muuallakin on samankaltaista kehitystä tulossa. Lahdessa on Huttusen mukaan edetty yllättävänkin nopeasti.
- Nimensä täksi kaudeksi FC Lahdeksi vaihtaneet A- ja B-juniori sekä 2.divisioonajoukkue toimivat tästä erinomaisena esimerkkinä. Samoin yhden kotiottelun pelaaminen FC Reippaan ja FC Kuusysin paidoilla Kisapuistossa on hieno juttu.
- Paras seurayhteisö v.2016 –tavoite palvelee kauttaaltaan koko päijäthämäläistä jalkapalloyhteisöä. Lahden malli toimii mainiona esimerkkinä muillekin, Huttunen päättää.

Teksti: Mikko Heinonen
Artikkeli julkaistu: FC Reipas seuralehti 2013

Jaa: