Löysitkö etsimäsi

1 Jalkapallo-organisaatiot

1.1 Seurat

Seura on yleishyödyllinen aatteellinen yhdistys, jonka tehtävä määräytyy seuran säännöissä. Seura toteuttaa tehtäväänsä ensisijaisesti jäsenilleen, jotka käyttävät ylintä päätösvaltaansa seuran kokouksissa, valtuuttaen hallituksen toteuttamaan tahtoaan, vuosikokouksissa hyväksytyn toiminta- ja taloussuunnitelman puitteissa. Suomessa on yli tuhat jalkapalloseuraa. Vastuun toiminnasta kantaa aina seura, joka on yhteys piiriin ja liittoon. Joukkue ei ole juridinen yksikkö vaan osa seuraa.

1.2 Piirit

Piiri on toiminta-alueensa jäsenseurojen yhteenliittymä. Seurat päättävät piirin toiminnoista piirin vuosikokouksissa.

Suomen Palloliitto ja sen kaksitoista alueellista piirijärjestöä järjestävät ympärivuotisesti kansallista jalkapallon kilpailutoimintaa. Lisäksi piirit järjestävät omia piirin sisäisiä kilpailu- ja harrastesarjoja seurojen tarpeiden mukaisesti jalkapallossa ja futsalissa. Osana Palloliiton pelaajakehitystoimintaa piirit järjestävät mm. tyttöjen ja poikien piirijoukkuetoimintaa. Tällä pyritään kehittämään yhdessä seurojen kanssa lahjakkaita pelaajia poikien ja tyttöjen maajoukkuetasolle.

Piirien toimintaan kuuluu, yhdessä seurojen kanssa, monipuolisesta lasten ja nuorten sekä aikuisväestön jalkapallon harrastustoiminnasta huolehtiminen. Piirit voivat järjestää omalla toiminta-alueellaan valmentajakoulutusta B-lisenssivalmentajan tasolle asti. Lisäksi piirit voivat järjestää yksin tai yhdessä muiden koulutuspalvelujen tarjoajien kanssa koulutusta myös muille seuratoimijoille sekä erotuomareille.

Yksi piirien perustehtävistä on kaikkien jäsenseurojen elinvoimaisuuden kehittäminen. Piirit edistävät yhdessä Palloliiton kanssa suomalaista jalkapalloa myös toimimalla aktiivisesti alueensa jalkapallon edunvalvojana sekä olosuhteiden parantajana.

1.3 Suomen Palloliitto (SPL)

Suomen Palloliitto on perustettu vuonna 1907. Kansainväliseen Jalkapalloliittoon (FIFA) SPL liittyi vuonna
1908 ja Euroopan Jalkapalloliittoon (UEFA) vuonna 1954. SPL vastaa Suomen osalta jalkapallotoiminnan organisoinnista ja kehittämisestä. Kansainvälisessä kilpailutoiminnassa on mukana yhteensä yli kymmenen tyttöjen, poikien, naisten ja miesten maajoukkuetta, jotka kantavat yllään maamme sinivalkoisia värejä.

Kansallisen kilpailutoiminnan laajuutta kuvaa parhaiten maassamme vuosittain pelattavat yli 100.000 virallista ottelua. Ohjaaja-, valmentaja-, huoltaja- ja joukkueenjohtajakoulutuksessa on vuosittain mukana tuhansia lasten, nuorten ja aikuisten kanssa työskenteleviä ihmisiä.

Suomen Palloliittoon kuuluvissa, noin 1.100, jäsenseurassa on noin 119.000 rekisteröityä pelaajaa (v.2013). Jalkapalloa harrastaa eri rooleissa Kansallisen Liikuntatutkimuksen (v.2005/2006) mukaan 500.000 suomalaista. Suomen Palloliitto on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilun lajiliitto.

Palloliitossa ylintä päätäntävaltaa käyttää joka neljäs vuosi pidettävä liittokokous, jonne 12 piiriä lähettävät edustajansa. Liittokokousedustajien määrä riippuu piirin seurojen rekisteröityjen pelaajien määrästä. Vuosittaisesta päätöksenteosta Palloliitossa vastaa liittovaltuusto ja liittohallitus.

Visio, missio, arvot

Suomen Palloliitto on jalkapallon lajiliitto, joka kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n jäsenenä vastaa maamme kaikesta järjestäytyneestä jalkapallo- ja futsaltoiminnasta ja niiden kehittämisestä. Työtä tehdään sekä kasvatus- ja harrastustoiminnan että kilpa- ja huippu-urheilun parissa ihmis- ja asiakaskeskeisestä lähtökohdasta. Palloliiton missio eli toiminta-ajatus on ”Jalkapalloa jokaiselle”.

Suomen Palloliiton visio, ”Euroopan Top 10”, tarkoittaa, että haluamme olla vuonna 2020 Euroopan kymmenen parhaan jalkapallomaan joukossa jokaisella toiminnan osa-alueella. Suomen Palloliiton arvoja ovat iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys.

1.4 UEFA

Union of European Football Associations on vuonna 1954 perustettu maanosaliitto, johon eurooppalaiset jalkapallon lajiliitot (54) kuuluvat. UEFA järjestää kilpailutoimintaa maajoukkueille (EM-turnaukset) sekä seurajoukkueille (mm. Mestareiden Liiga). UEFA:n pääkonttori sijaitsee Sveitsissä (Nyon) ja sen puheenjohtajana toimii Michel Platini (Ranska).

1.5 FIFA

Federation Internationale de Football Association on vuonna 1904 perustettu kansainvälinen kattojärjestö, jonka jäseniä eri maanosien (6) ja maiden jalkapalloliitot (209) ovat. FIFA järjestää kilpailutoimintaa maajoukkueille sekä seurajoukkueille (MM-turnaukset). FIFA vahvistaa vuosittain kansainväliset jalkapallosäännöt ja säännökset. FIFA:n pääkonttori sijaitsee Sveitsissä (Zurich) ja sen puheenjohtajana toimii Joseph S. Blatter (Sveitsi).

Jaa: