Löysitkö etsimäsi

Paikallisten medioiden rooli

 

Pääsarjoja lukuun ottamatta kansallisen median reagointikynnys on valitettavan korkea. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä vaihtoehtoa, ettei seura pystyisi itse vaikuttamaan julkaisukynnyksen madaltumiseen merkittävästi – varsinkin paikallisella tasolla.

Seurauutisointi saa yleensä hyvin palstatilaa paikallisesta lehdestä. Kannattaa muistaa, että paikallislehdet toimivat usein yhtä rajallisilla henkilöstöresursseilla kuin moni jalkapalloseurakin. Kannattaa siis olla kiinteässä yhteistyössä oma seutusi paikallislehden kanssa. Ottakaa rohkeasti yhteyttä urheilusta ja vapaa-ajasta vastaaviin toimittajiin. Voitte vaikka sopia, että seura toimittaa valmiiksi kirjoitetun viikoittaisen katsauksen seuran kuulumisista. Rahaa seura ei kirjoitustyöstä ansaitse, mutta seura saa näin säännöllisesti palstatilaa julkaisusta, jota kaikki sidosryhmien edustajat varmuudella seuraavat. Hyvässä yhteistyössä paikallislehden kanssa ei ole häviäjiä. Lehti saa hyviä ja paikallisia uutisia, ja seura säännöllistä julkisuutta. Kirjoitettu juttu tuo aina enemmän uskottavuutta kuin maksettu mainos. Toki henkilökemiat saattavat joskus mennä asioiden edelle, mutta muista aina seuraava: SEURAN ETU ON TÄRKEIN, EI YKSITTÄISEN HENKILÖN.

Esimerkki
Seura oli paikkakunnan suurin liikuttaja. Vuosikymmeniä jatkunut työ oli kantanut hedelmää Suomen mestaruuksia myöten. Seutukunnan suurin lehti kirjoitti aktiivisesti miesten edustusjoukkueen asioista, mutta riippuen päätoimittajan tai seuran puheenjohtajan kulloisistakin väleistä, kirjoitusten sävy tai julkaisutiheys vaihteli. Kumpikin tarvitsi toisiaan, mutta tietty kyräily leimasi suhteita.

Seura päätti kutsua lehden päätoimittajan ja urheilutoimituksen päällikön keskustelemaan asioista. Keskustelussa tuli ilmi, että lehden edustajat olivat ajoittain olleet pettyneitä siihen, että olivat saaneet tietää seuran tapahtumista kolmansilta tahoilta ja olleet näin pahasti jälkijunassa uutisoinnissaan. Seura teki linjauksen, että jatkuva paikallinen näkyvyys on sille tärkeämpää, kuin ajoittainen kansallinen uutiskynnyksen ylitys. Seura ja lehti sopivat, että lehti saa tietoonsa tärkeimmät joukkuetta koskevat uutiset tietoonsa julkaisua edeltävänä päivänä. Muille tiedotusvälineille seura lähettää tiedotteen aikaisin seuraavana aamuna. Näin tärkeimmät seuraa koskevat uutiset olivat aamun lehdessä, sekä samanaikaisesti muun median käytettävissä. Varsinaista skuuppia paikallislehti ei siis saanut, mutta pystyi ensimmäisenä tarjoamaan lukijoilleen kattavan ja hyvin taustoitetun jutun oman kylän sankareista.

Tämän ”uutisvuodon” korvaukseksi lehti alkoi julkaista viikoittaista palstaa seuran tapahtumista, jossa käsiteltiin laajemmin naisten ja junioreiden toimintaa. Näin seura sai paikallista näkyvyyttä kaikille seuratoimijoille ja lehti etulyöntiaseman kansallisesti kiinnostaviin uutisiin.

Jaa: