Löysitkö etsimäsi

Toimittajasuhteet - Älä provosoidu!

Toimittaja tekee omaa työtään suurella todennäköisyydellä samalla vakavuudella ja ammattitaidolla kuin sinäkin. Ajattele siten, että kun kohtaat toimittajan, kohtaat tasavertaisen ammattilaisen. Alentuvaan käytökseen ei ole mitään syytä. Toimittajat ja media yleisesti ovat erittäin tärkeä palanen kaikessa urheilussa. Pidä se mielessä, mutta älä anna toimittajan tai median tehdä tai vaatia mahdottomia. Reilu ja asiaankuuluva käytös tuo aina parhaat tulokset. Kun ammattilainen kohtaa ammattilaisen, molemminpuolisen kunnioituksen säännöt tulee pitää mielessä. Toki toimittajalla on ammattinsa suoma oikeus kritisoida seurasi toimintoja tai tekemisiä, mutta yksittäisestä negatiivissävytteisestä jutusta tai kommentista ei kannata provosoitua. Niin kauan kun seuran toimijoilla on seurajohdon ja vuosikokouksen tuki, olet niin sanotusti turvassa.

Muista tämä: älä koskaan käy taistelemaan tai väittelemään tiedotusvälineiden kanssa. Sen taistelun häviät joka kerta ja pahennat luultavasti vain omaa ja seurasi asemaa.

Esimerkki
Tunnettu suomalainen mielipidekirjoittaja käsitteli kolumnissaan hieman provosoivaan sävyyn suomalaista huippuvalmentajaa. Kirjoituksen sävy oli kuitenkin humoristinen, jopa ymmärtäväkin. Sanavalmiina henkilönä valmentaja katsoi asiakseen kommentoida kolumnia seuraavan ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Tämä tuli totta kai myös kolumnin kirjoittajan korviin. Tilanneherkkä toimittaja luonnollisesti jatkoi tarinaa sopivin lainauksin seuraavassa kolumnissaan.

Valmentaja alkoi tämän jälkeen uhkailla kirjoittajaa oikeustoimin kunnianloukkauksesta. Valmentajalta jäi huomaamatta, että koko jalkapalloa seuraava yhteisö oli jo ajat sitten suhtautunut asiaan naureskellen, ja odotti vesi kielellä tapahtumaketjun seuraavaa episodia.

Taitava toimittaja ei ollut tehnyt mitään rikollista, saati sitten loukannut valmentajan kunniaa. Tämän totesi myös poliisi valmentajan jättämän rikosilmoituksen esitutkinnassa. Näin ollen julkisuudessa käyty kinastelu päättyi 6-0 toimittajan eduksi. Valmentaja antoi koko prosessin ajan itsestään erittäin lapsellisen kuvan, jonka kaikki muut paitsi itse valmentaja tuntuivat näkevän. Toimittaja taas toimi kylmän analyyttisesti ja piti koko ajan aloitteen ja ohjeet käsissään.


Vaikka kyseinen esimerkki kertookin valmentajasta, voisi tilalla olla seuran puheenjohtaja, taloudenhoitaja tai vaikka pelaaja. Jalkapallo herättää intohimoja, ja joskus kaikilla keittää yli. Kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siihen, ettei provosoidu. Kaikkea, mitä media kirjoittaa, ei tarvitse niellä, mutta hyvin harvoissa tapauksissa asiat ovat niin vakavia, että niistä kannattaa lähteä käräjöimään. Medialla on velvollisuus oikaista selkeät asiavirheet, mutta tällaista oikaisua kannattaa vaatia vain silloin, kun virhe vaikuttaa seuran jokapäiväiseen toimintaan.

 

Jaa: