Löysitkö etsimäsi

Tiedotteen laatiminen


Pidä asiat yksinkertaisina. Älä maalaile tai ylikorosta omaa tai seurasi asemaa. Kerro asiat niin kuin ne ovat. Positiiviset asiat aukeavat varmasti lukijalle, kunhan teksti on oikeinkirjoitettua ja selkeää. Käytä mieluummin linkkejä kuin liitetiedostoja. Moni media ei turvallisuussyistä edes avaa liitetiedostoja – varsinkaan monen megatavun kokoisia. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että liitetiedoston – mikäli ehdottoman tärkeää sisällyttää viestiin – tulisi olla alle yhden megatavun suuruisia. Jos tiedote koskee uutta rekrytointia seuraan, on hyvää palvelua liittää tiedotteeseen julkaisukelpoinen kuva kyseisestä henkilöstä.

Muista aina kertoa, mistä vastaanottaja saa lisätietoa asiasta. Tiedotteen ensisijainen tarkoitus on herättää kiinnostusta, ei kertoa omasta erinomaisuudesta.

Mikäli haluat asettaa joitain rajoitteita tiedotteen julkaisuaikataululle, voit toki lisätä tästä toiveen, esimerkiksi: ”Seura X tiedottaa, tiedote on julkaisuvapaa klo 21.1.klo 15.00.” Periaatteessa voit luottaa median kunnioittavan julkaisulle asetettua rajaa. Älä kuitenkaan ole sinisilmäinen, sillä mikäli tiedotteessa uutisoitava asia on vähänkään kiinnostava, on vaara, että tieto saattaa vuotaa julkisuuteen tavalla tai toisella.

Muista, että tiedote edustaa seuraa, ei sen kirjoittajaa. Joka kerta kun tulet julkisuuteen seuran asioissa, vastaanottaja muodostaa jonkinlaisen mielipiteen edustamastasi seurasta. Kiinnitä siis erityistä huomiota siihen, mitä tiedotteeseen kirjoitat. Yksi väärinmuotoiltu lause saattaa tehdä korjaamatonta hallaa. Edelleen; vaikka tiedotteen kirjoittaa yksi ihminen, huonosti laaditusta tiedotteesta kärsii koko seuraväki.

Alla hiomista kaipaavasta tiedotteesta, jonka seura lähetti suomalaiselle urheilumedialle. Joukkueen nimi on vaihdettu sanaan ”Seura” ja yhteistyökumppanin nimi vaihdettu sanaan ”Yhteisö”. Muuten tiedote on alkuperäisessä kirjoitusasussaan:

Seura ja Yhteisö on tehnyt nyt vuoden yhteistyötä ja sopimuksemme jatkuu ainakin kaksi vuotta lisää ja ensi kesänä yhteistyö laajenee.

Seura ja Yhteisö Järjestää ottelun on kotiottelun yhteydessä la 24.9 Seura A – Seura B (missä pelaia vastakkain Kulttuuri- Urheilu ja joukkueet kootaan siten että Kulttuuri joukkueen valitsisee Kaupunginteatterin joko omista tai tunnetuista eri alojen ”kulttuurin puolen tähdistä” ja Urheilu puolen joukkueen valitsee Seura ja Yhteisö samalla periaatteella ja kaupunginjohtaja NN pelaa kummassakin joukkueessa yhden puoliajan.

Paikalla on myös ”Yhteisön” henkilöstä kertomassa ”Yhteisöstä” ja äänimainonnalla sekä otteluilmoituksessa markkinoidaan näytelmää ja yleisölle on arvonta missä lippuja palkintona.


Sanomattakin selvää, että edellä olevan kaltainen tiedote herättää enemmän myötähäpeää ja huvittuneisuutta kuin ajaa seuran tai jalkapallon asiaa. Toisaalta kyseinen tiedote levisi toimittajapiireissä laajemmalle kuin normaalitapauksessa olisi levinnyt. Täysin vääristä syistä, valitettavasti.

Esimerkkitiedote:

JALKAPALLOSEURA UUTEEN KAUTEEN NN:N JOHDOLLA
Jalkapalloseura kertoi keskiviikkona 14.3. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hyviä uutisia huhtikuussa alkavaa sarjakautta ajatellen. NN palaa joukkueen valmentajaksi kahden vuoden tauon jälkeen. Myös olosuhdepuolelta kuuluu positiivisia asioita, sillä Keskuskentän pinnoitteen uusimisprojekti käynnistyy kuluvan vuoden heinäkuussa.


Jalkapalloseuran hopealle viime kaudella sijoittunut naisten edustusjoukkue saa peräsimeensä tutun nimen, kun NN ja JPS sopivat kahden vuoden yhteistyöprojektista.

Viimeiset kaksi kautta Ruotsissa menestyksekkäästi Bollklubbenia valmentanut NN kertoi olevansa erittäin tyytyväinen ja motivoitunut palatessaan takaisin Harjumäelle.

”Vaikka saavutinkin menestystä Ruotsissa, seurasin tarkasti Harjumäen viime kauden otteita. Ympäristö on tuttu, mutta seura on kehittynyt voimakkaasti viime vuosina Olen varma, että pystymme kirkastamaan hopean kullaksi tänä vuonna, NN uskoo.”

Menestymisen mahdollisuuksia parantaa huomattavasti Keskuskentälle saatava neljännen sukupolven keinonurmi. Uusimisprojekti käynnistyy heinäkuun 2. päivä, ja kestää neljä viikkoa. Kenttäremontti ei vaikuta JPS:n otteluohjelmaan, sillä joukkue pelaa remontin aikana vain vierasotteluita.

Harjumäen kunnan tekninen johtaja TT valotti projektin taustoja seuraavasti:
”Kun saimme rahoituksen kuntoon, päätökset urakasta tehtiin pikaisesti. Päätös tehtiin yksimielisesti, joten koko Harjumäki on vahvasti mukana hankkeessa. Kunta on erittäin iloinen voidessaan tarjota jalkapalloväelle korkealuokkaiset olosuhteet myös tulevaisuudessa, TT kertoo.
Harjumäen Sanomat seuraa kenttäremontin edistymistä aktiivisesti urheilusivuillaan. Jutut ovat luettavissa myös Jalkapalloseuran verkkosivuilla lehden ilmestymistä seuraavana päivänä

Jalkapalloterveisin,
Jalkapalloseura ry.

Lisätiedot:

NN 020-0020200, [email protected]

Lisätietoja hankkeesta ja päävalmentaja NN:n koko haastattelun löydät myös JPS:n kotisivuilta osoitteesta: www.jalkapalloseura.fi


Jaa: